Otyłość to jedna z najgroźniejszych chorób przewlekłych, definiowana jako nieprawidłowe lub nadmierne gromadzenie tkanki tłuszczowej w stopniu niebezpiecznym dla zdrowia. Może wynikać zarówno ze zbyt dużej podaży pokarmu w stosunku do wydatku energetycznego, jak i być objawem różnych chorób (niedoczynność tarczycy, zespół Cushinga, zespół policystycznych jajników tzw. PCOS). Konsekwencje nadmiernej masy ciała to między innymi:
pogorszenie jakości życia,
zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu II, nowotworów i wielu innych schorzeń,
ryzyko pojawienia się demencji, depresji, zaburzeń emocjonalnych i lękowych.
Dietetyk w oparciu o dokładny wywiad zdrowotno-żywieniowy oraz analizę wyników badań laboratoryjnych ustala odpowiednie postępowanie dietetyczne, przedstawia zalecenia, edukuje w zakresie prawidłowego odżywiania oraz komponuje indywidualne jadłospisy. Aby dieta redukcyjna okazała się skuteczna, musi zostać właściwie dobrana do potrzeb i predyspozycji konkretnego organizmu, które zależne są od takich czynników jak wiek, stan zdrowia, styl życia czy wykonywany zawód.
Kto powinien skorzystać z usług dietetyka?
Współpraca z dietetykiem zalecana jest nie tylko dorosłym i dzieciom zmagającym się z otyłością. Porady dietetyczne kierowane są również do:
kobiet ciężarnych i planujących ciążę,
osób z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi,
chorych na cukrzycę,
osób z nadciśnieniem, miażdżycą, podwyższonym stężeniem cholesterolu,
osób z dolegliwościami układu pokarmowego (np. syndromem jelita drażliwego, wrzodami),
osób z osłabionych układem odpornościowym,
i wszystkich tych, którzy chcą odżywiać się w taki sposób, aby jak najdłużej zachować zdrowie.